WK 2010 - Zuid Afrika


8 juni 2010 t/m 27 juni 2010


Dag 1 ~ 08-06-10
Vandaag vlogen we om 10:30 uur met een rechtstreekse vlucht van KLM van Schiphol Amsterdam naar Zuid Afrika. Om even na 21:00 uur kwamen we op OR Tambo Johannesburg International Airport aan. Toen we net het vliegtuig uitliepen werden we onthaald door Michiel Appel in de slurf. Welkom in Afrika! Na de douane stonden de Oranjecamping medewerkers al klaar om alle 141 gasten te ontvangen. Bij de luchthaven stonden diverse bussen en de kampeertrucks gereed om iedereen naar de Oranjecamping Fountains Valley Resort in Pretoria te brengen. Na een ritje van een uur kwamen we daar aan en stonden de tenten al klaar en ook voor de andere gasten waren de campers al opgezet. Na het inchecken en een korte briefing namen we nog één blikje bier voordat we de tent indoken.Dag 2 ~ 09-06-10
Na een koude nacht in de tent kregen we een ontbijtje en uitleg over het snel afbreken en opbergen van de tenten. Rond ongeveer 8:30 uur vertrokken we richting het Kruger Park waar onze camping voor de komende drie nachten zou zijn. Na een lunch langs de weg (in the middle of nowhere) kwamen we rond 17:00 uur op de camping vlakbij Phalaborwa (17 km) in Shonalanga aan. Dat betekent in Zuid Afrika dus dat het al donker is/wordt en dus moesten we de tent voor de eerste keer al meteen in het donker opzetten. Gelukkig was de temperatuur hier veel hoger en dus een stuk aangenamer. Ook hoefden we de dag er na niet vroeg op dus konden we na het opzetten lekker gaan zitten en genieten van een biertje.Dag 3 ~ 10-06-10
Ondanks het gebrul van de nijlpaarden konden we toch lekker uitslapen. Na een laat ontbijt en een lekkere lunch was het om 14:00 uur tijd voor onze boot safari. Vanaf de camping vaarden we met een boot de rivier af. Al snel kwamen we erachter dat we echt midden in de natuur kampeerden. We hadden de bordjes die waarschuwden voor nijlpaarden en krokodillen wel gezien maar nu zagen we de beesten dan ook echt! Verder kregen we ook impala’s, giraffes en diverse vogels te zien.

’s Avonds was een speciale braai (Afrikaanse BBQ) op de camping voor alle gasten. Ook was er een speciaal optreden van een dansgroep. Zij laten zien hoe de lokale bevolking danst en ook wij kregen de mogelijkheid om even mee te doen op de trommels.
 

Dag 4 ~ 11-06-10
Om 5:00 uur ’s ochtends moesten we verzamelen voor koffie en cake (?) en om 5:30 uur konden we vertrekken voor onze 4 x 4 wheel game drive door het Kruger Park. Onze gids
Pierre scheurde met ons naar de ingang van het park en probeerde ons zoveel mogelijk beesten te laten zien. We hebben niet de big five gezien maar wel buffels, olifanten, giraffes, impala’s, steenbokjes en nijlpaarden. Midden in het park aan een meer met krokodillen en nijlpaarden krijgen we de gelegenheid om te lunchen.
 

Na de safari hadden we 2 uurtjes even niets te doen voordat we op pad gingen naar het township Lulikane. Hier worden we in het stadion onthaald als ware kampioenen en krijgen we de kans om met de lokale toppers te voetballen. Het veld was in 4 kleinere veldjes verdeeld zodat diverse teams hun kunsten aan de oranje sporters konden laten zien. Na afloop van deze wedstrijdjes vertrokken we naar een lokale kroeg waar we samen met de mensen uit het dorp de openingswedstrijd Zuid-Afrika tegen Mexico konden kijken. Na de 1-0 voor Zuid Afrika was het natuurlijk groot feest maar helaas kwam Mexico op 1-1 en moesten beide ploegen met 1 punt genoegen nemen.
 Dag 5 ~ 12-06-10
Vandaag hadden we een lange reisdag voor de boeg. Al vroeg vertrokken we vanaf Oranjecamping Shonalanga weer terug naar Pretoria. Onderweg stopten we bij de Blyde River Canyon. De kloof is zo'n 26 kilometer lang en ongeveer 800 meter diep. Op het uitkijkpunt waar wij stonden zagen we in de diepte de Blyde rivier gaan en het uitzicht was daar werkelijk fantastisch! Na deze look out rijden we door naar de Potholes van Bourke’s Luck. En daarna tuften we naar het uitzichtpunt genaamd God’s Window. En inderdaad, het lijkt hier alsof je de wereld aan je voeten hebt.
 

Voor de lunch stoppen we in Graskop om een lokale specialiteit te nuttigen. Hartige pannenkoeken! Snel worden de 30 pannenkoeken gekocht en rijden we weer verder richting Pretoria. Onderweg stoppen we nog even in Pilgrim’s Rest. Dit oude mijnwerkersplaatsje is in zijn geheel tot nationaal monument uitgeroepen.

Het laatste stukje naar de camping proberen we door middel van quizvragen onze WK kennis te testen. Richard is hierin de beste. Uiteindelijk komen we om 19:30 uur aan op de Oranjecamping Fountains Valley Resort in Pretoria. Hier is de feesttent helemaal klaar en kunnen we na de voetbalwedstrijd genieten van DJ Laurens!

 

 
Dag 6 ~ 13-06-10
Omdat wij de voetbalkaarten niet thuisgestuurd hadden gekregen moesten we deze nog ophalen bij een Fifa ticketpoint in speelstad Pretoria. ’s Ochtends bracht chauffeur Ted ons naar de Brooklyn Shopping Mall waar we de kaarten konden oppikken. Ook liepen we nog even de diverse winkeltjes door voordat we een taxi namen naar de camping. Bij het eten krijgen we bezoek van Aisha van CNN. Zij maakt een klein filmpje voor de avonduitzending.
 

’s Avonds is de officiële opening van de camping. Ere gasten van de avond zijn onder andere de organisatoren van de oranjecamping. Jokko de Wit en Jeroen Toonen. Ook zijn de Nederlandse ambassadeur in Zuid Afrika, Rob de Vos, en de burgemeester van Pretoria, Gwen Ramokgopa, aanwezig. Na het volkslied van Zuid Afrika en het spontaan ingezette Wilhelmus kon het feest dan eindelijk beginnen. Op naar de eerste wedstrijd!

 
 


Dag 7 ~ 14-06-10
Wedstrijddag!!!! ‘s Ochtends worden we vrolijk wakker en als we de telefoon aanzetten krijgen we tig berichten. De beelden van CNN werden namelijk op het RTL nieuws uitgezonden dus we zijn in één klap beroemd. Ook staan we met een klein interview in de Telegraaf. We lijken wel belangrijk. Om 9:30 uur verzamelden we met z’n allen bij de feesttent. In stoet gaan we rond 10:00 uur achter de grote dubbeldeksbus aan richting het speciaal voor ons opnieuw geopende treinstation Fonteine. Met een lange trein vertrokken we met enkele honderden oranje fans naar het stadion. Onderweg krijgen we het nog een beetje benauwd omdat de trein stuk gaat. Gelukkig hadden de heren van de oranjecamping ook geëist dat er monteurs meegingen en zo waren we uiteindelijk net op tijd in het stadion om het Wilhelmus te horen! Het zal je maar gebeuren…….. De wedstrijd op zich is geen waar spektakel maar door een eigen doelpunt van Agger van Denemarken en door een doelpunt van Dirk Kuijt wordt het toch een mooie 2-0 winst in het Soccer City Stadium in Johannesburg. Met een goed gevoel stappen we weer richting station. En uiteindelijk (na 2,5 uur in de trein) komen we weer in Pretoria aan. Gelukkig hadden Ruben en Chris bij ons in de truck het goeie idee om alvast te gaan rennen voor eten zodat we bijtijds allemaal aan de kroketten met patat zitten en daarna ons op kunnen maken voor het overwinningsfeest in de feesttent.
 

 
Dag 8 ~ 15-06-10
Eerst maar bijkomen van de avond/dag ervoor. We passen om naar het township te gaan en we gaan samen met Klaas en Bertil uit Sneek aan de slag om een leuke voetbalquiz te maken voor in de truck om zo de lange rit van Pretoria naar Durban door te komen. Ook kijken we de wedstrijden van vandaag in de tent. Ook maken we een groot (span)doek wat we op de truck kunnen monteren zodat we ook vanuit de lucht laten weten dat “Truckie 2” mee is.
Dag 9 ~ 16-06-10
Vandaag verlieten we in één grote colonne het steenkoude Pretoria (- 8 de laatst nacht…brrrrrrrr) voor de camping in Durban. Om 9:15 uur begonnen we aan de grote stoet die bestond uit de grote oranje dubbeldeksbus, de Oranje Trophy voertuigen, de vier kampeertrucks en alle campers. In totaal 175 voertuigen en ongeveer 6 kilometer oranje! Er vloog een helikopter mee die vanuit de lucht de karavaan filmde. Rond 18:00 uur komen we aan op The Bluff Eco Park campground. Na het eten gaan we uiteraard nog even kijken in de feesttent en genieten van een optreden van DJ Rasta Ruud!

 
 

Dag 10 ~ 17-06-10
Samen met Jan Cornelis de Jong gaan we vandaag op rit in zijn huurauto. Allereerst vertrekken we naar Tala park. Dit game reserve park is vrij nieuw maar herbergt diverse dieren. Het park kunnen we met eigen auto in en op ons gemak op zoek naar al het leven. Hier zien we o.a. zebra’s, struisvogels en gnoes. Ook zijn er weer nijlpaarden, impala’s en springbokjes te zien. Na een heerlijke lunch rijden we weer richting Durban waar het spontaan begint te gieten. We rijden nog even naar het stadion (waar verder alles dicht is) maar door alle regen is dat een treurig gezicht. Gelukkig is in de tent alles droog gebleven.

 
 

Dag 11 ~ 18-06-10
Ook vandaag gaan we weer met Jan Cornelis op pad. Eerst rijden we naar het appartement waar hij samen met z’n vader in de weekenden te vinden is. Dit ligt direct aan het strand. Daarna rijden we even langs het bouwterrein waar zijn vader aan het werk is voor een snelle kennismaking. Ook krijgen we nog even wat tips hoe te rijden naar het Lion Park in de buurt van de stad. In het Lion Park krijgen we een olifant, een neushoorn en diverse leeuwen te zien. Verder stikt het er van de aapjes!


Na het lionspark rijden we door naar Howick om de Howick falls te bekijken. Door alle dammen is er van de waterval lang niet meer zoveel over als een jaar of wat daarvoor maar het blijft een mooi gezicht. Howick is tevens de plaats waar Nelson Mandela werd opgepakt waarna hij onder andere gevangen zat op Robbeneiland.

’s Avonds zijn er op de camping diverse optredens van o.a. Jan Keizer & Annie Schilder, René Schuurmans, De Piratentoppers en Helemaal Hollands. Een Hollands feestje!

Dag 12 ~ 19-06-10
Wedstrijddag!!!! Om 9:00 uur verzamelden we weer met z’n allen bij de feesttent waar drie kwartier later de bussen ons naar het strand brengen waar de ambassade een waar oranjeplein heeft gecreëerd op North Beach. Met Nederlandse muziek, de burgemeester van Durban en een heerlijk zonnetje is het goed vertoeven in Durban. In optocht vertrekken we rond 12:00 uur naar het stadion. Met de trommels voorop is het een bijzonder gezicht voor de vele locals en media die de stoet komen bekijken. De wedstrijd tegen Japan werd met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Sneijder. Dat betekent dat we de groepsfase al bijna door zijn! Na afloop van de wedstrijd gingen we weer met de bussen terug naar de camping waar we ‘s avonds ook de wedstrijd  kunnen kijken en waar de DJ er ook deze avond weer een feestje van maakt! 

 

 
Dag 13 en 14 ~ 20-06-2010 en 21-06-2010
De komende twee dagen hadden we een lange rit voor de boeg. Met twee dagen van 680 en 640 kilometer werd het een lange zit in de camper. Gelukkig konden we wat slaap inhalen op deze dagen zodat de tijd in de truck toch nog goed besteed kon worden. Onderweg komen we nog langs het huis van Nelson Mandela. De eerste avond stonden we op een camping nabij
Jikeleza/Glengariff (Yellow Sands Caravan Park). Een kleine camping direct aan de kust. De tweede avond stonden we op de een camping in Plettenberg Bay (Forever Resorts). Deze laatste camping was vlakbij de hoogste bungee jump ter wereld. Deze sprong maak je vanaf een brug op 216 meter. Een aantal durfals uit de truck waagden de sprong, maar wij hielden het slechts bij toekijken.

 

Dag 15 ~ 22-06-10
Vandaag de laatste reisdag in de truck. Vanaf Plettenberg Bay reden we langs een geweldige route naar de Berg River Resort camping in Paarl. Voor het eerst kwamen we in het licht aan en konden we het zien als we de tent opzetten! Ook hier stond de feesttent al klaar voor gebruik 


 

               


Dag 16 ~ 23-06-10
Onze chauffeur Ted had voor vandaag voor de mensen die dit wilden een Shark diving tour geregeld. Om 7:30 uur vertrokken we vanaf de camping richting Grasbaai. Na een welkomstontbijt kregen we een korte uitleg en liepen we naar het haventje waar de boot lag. Na een kwartiertje varen kwamen we bij de kooi aan. De kooi blijft namelijk gewoon in het water liggen met een beetje lokaas erin om ervoor te zorgen dat de haaien in de buurt blijven. Nadat de kooi aan de boot is vastgemaakt konden de eerste vijf waaghalzen plaatsnemen in de kooi. Binnen no time zwommen er diverse witte haaien om de boot heen. Volgens onze gids waren het kleine haaitjes. Maar met drie meter vind ik ze toch groot zat. Toch ga ik me klaarmaken voor de kooi. Nadat ik mijn wetsuit aanheb ga ik samen met Liesbeth, Klaas, Bertil en Roel de kooi in. Een ware belevenis! Je hebt geen snorkel of duikapparatuur maar alleen een masker. Je moet gewoon veel adem halen als aangegeven wordt dat er een haai in de buurt is. Na de zwempartij voeren we naar een grote rots waar het stikt (en stinkt) van de zeeleeuwen. Met name door deze beesten zijn er veel haaien te vinden. ’s Avonds is er voor een ieder die dat wil een grote braai rond de feesttent. Met kraaltjes moest er een soort ruilhandel ontstaan waarbij iedereen met één kraaltje bij een bepaald kraampje wat eten kan ha
len.

                                                        


 


 

 

Dag 17 ~ 24-06-10
Wedstrijddag!!!!!!!!!!! In Kaapstad hadden we de luxe pas om 20:30 uur te spelen in het Greenpoint Stadium. Vanaf de camping gingen we al om 10:00 uur lopend richting het station van Paarl. Na 4,9 kilometer lopen met veel enthousiaste mensen langs de kant kwamen we (nat van het zweet) aan op het station. Gelukkig liet de trein niet zolang op zich wachten en kwamen we (deze keer zonder vertragingen) aan in Kaapstad. Daar werden we onder begeleiding naar het Fifa Fan Fest geleid wat midden in de stad was opgebouwd. Omdat wij ook wat meer van de stad wilden zien zijn we samen met Peter en Roel naar het V&A Waterfront gelopen waar we lekker hebben gegeten en wat voetbal hebben gekeken. Bijtijds gingen we weer de stad in (met de taxi ditmaal) zodat we met de fan mars mee konden lopen naar het stadion. Na de uitschakeling van Italië was het dan zover. Met duizenden mensen gelijk gingen we richting de laatste poulewedstrijd tegen Kameroen. Ook deze wedstrijd wist Nederland weer te winnen met doelpunten van Van Persie en Huntelaar en een penalty van Eto’o voor Kameroen werd het 2-1 voor Nederland. Vanuit het stadion zaten we in no time weer met de shuttle bus in de stad. Rond 1:30 uur kwamen we weer op de camping aan. Moe maar voldaan. Eerste in de poule!
 

Groep E

Gesp

W

G

V

GV

GT

+/-

Pnt

Nederland

 

3

3

0

0

5

1

+4

9

Japan

 

3

2

0

1

4

2

+2

6

Denemarken

 

3

1

0

2

3

6

-3

3

Kameroen

 

3

0

0

3

2

5

-3

0

 

 

 

Dag 18 ~ 25-06-10
Via Ted boekten we voor vandaag een Peninsula
tour. Deze tour duurt de hele dag. We werden al vroeg opgehaald en vertrokken richting Hout Bay waar we met de boot naar Seal Island gaan waar we nog meer zeeleeuwen konden zien.  Na de zeeleeuwen gingen we richting een struisvogelfarm. Al snel kwamen we erachter dat struisvogelleer erg aan de prijzige kant is. Maar je kan het dan ook in je testament opnemen volgens onze gids! Hierna reden we verder naar Cape Point. Hier heeft men in eerste instantie de vuurtoren van de Kaap gebouwd maar uiteindelijk was deze helemaal niet handig omdat hij te hoog stond en waardoor bij slecht weer (en veel wolken/mist) de toren niet eens te zien was. Er is dan ook later op een lagere plek een tweede vuurtoren gebouwd. Helaas waren er deze dag ook best wat wolken en was het uitzicht vanaf de toren beperkt. Gelukkig konden we voor de trip erg lekker eten dus was het bezoekje evengoed zeker de moeite waard. Na Cape Point reden we een stukje verder naar Kaap de Goede Hoop. Kaap de Goede Hoop is de naam van het meest zuid-westelijkste punt van Afrika, en wordt ten onrechte beschouwd als een overgang tussen de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan. Het zuidelijkste punt van Afrika is Kaap Agulhas, ongeveer 200 km oostelijker.

De eerste Europeaan die deze kaap voorbij voer, was de Portugees Bartolomeus Diaz in 1488. In die tijd waren diverse Portugese expe
dities uitgezonden om de kust van Afrika steeds verder naar het zuiden te verkennen en vervolgens weer thuis te komen. Diaz had op een van deze expedities dan uiteindelijk de zuidkust van Afrika bereikt. Het verhaal gaat dat hij aanvankelijk de kaap Cabo Tormentosos (Kaap der stormen) had genoemd, maar dat Johan II van Portugal de naam veranderde in Cabo de Bõa Esperança (Kaap van de Goede Hoop), omdat deze ontdekking de zeeroute naar Indië een eind dichterbij bracht.

Na de kaap reden we verder naar een pinguïn kolonie. Letterlijk tussen de beesten door liepen we een rondje over het terrein. Daarna weer richting de camping. Door de wijnvelden van Stellenbosch heen kwamen we weer aan in Paarl.

 

 

 Dag 19 ~ 26-06-10
Met de hele truck gingen we om 9:00 uur richting Kaapstad voor een city trip. Met z’n allen kochten we kaartjes voor de Hop On Hop Off Bus om zo Kaapstad te ontdekken. Helaas was de Tafelberg deze dag vanwege de harde wind gesloten en ook de ferry’s van Robben Island werden vanwege harde wind uit de vaart gehaald. Maar ondanks dat we de Tafelberg niet helemaal op mochten gaf het uitzicht aan de voet van de berg al een bijzonder gevoel. Met de bus reden we daarna naar de kuststrook achter de Tafelberg. Dit kun je het beste vergelijken met de Cote d’Azur in Frankrijk. De hele kust staat vol met luxe woningen. Na even lekker uitwaaien op het strand gingen we lekker lunchen bij een visrestaurantje. Daarna gingen we weer met de bus verder. Bij het eindpunt doken we nog even de winkels in voor de laatste koopjes. Daarna weer met de truck naar Paarl waar we voor het laatst met de hele ploeg gingen eten. Eerst de tent afbreken en de tas inpakken. Om 19:00 uur bracht Ted ons naar de luchthaven van Kaapstad. Daar konden we nog net de VS uitgeschakeld zien worden door Ghana, voordat we voor onze twaalf uur durende vlucht weer richting Nederland stapten. Nog voor we op hoogte waren hebben we beiden onze ogen al dicht.

 

Dag 20 ~ 27-06-10
Om 11:50 uur landen we weer op Schiphol Airport Amsterdam. We zijn weer thuis………………… Lekker warm!